Historie van de Rooie Tèsneuzik

De oprichting

Het initiatief voor een pronkzitting is in eerste instantie genomen tijdens de organisatie van het 15 jarig bestaan van CV Hobelehup. Het organisatie comité o.l.v. Tini van den Hurk heeft een eerste avond georganiseerd, die gevuld werd met entertainment door artiesten uit de club. Dit gebeurde nadat Wim Kamp en Tini van den Hurk binnen de Stichting Carnavalsviering Heesch onvoldoende draagvlak konden krijgen om een pronkzitting te organiseren.
Door het succes van deze eerste avond is enkele maanden later besloten om, samen met CV de Krulstaarten, een gezamenlijke pronkzitting te starten. Dit speelde zich allemaal af tot en met 1984, gevolgd door de oprichting van de Rooie Tèsneuzik op 11 september 1984.

De naam: Rooie Tèsneuzik

Voor midden jaren zestig werd carnaval nog niet gevierd in Heesch en zeker niet verkleed. Wat wel gevierd werd, was de VASTENAVOND, de avond voor de 40 daagse vastenperiode.
Daar in die tijd, de meeste mensen van boeren afkomst altijd een rode zakdoek ofwel unne Rooie TESNEUZIK bij zich droegen, werd deze TESNEUZIK tijdens het uitgaan met vastenavond in de cafés om de hals geknoopt als uiting van feestvreugde en teken van eenheid.
Door deze achtergrond werd de naam Rooie Tèsneuzik door het eerste bestuur gekozen op voorstel van Jan Ploegmakers.

Doelstelling

Het doel is om humor en gezelligheid met een sterk oud His accent te brengen aan het Hisse publiek. Dit gebeurt door middel van Pronkzittingen in zaal ’t Tunneke in Heesch.
In eerste instantie komen de artiesten en publiek voornamelijk uit de buurten van CV Hobelehup en de Krulstaarten. Inmiddels is de Rooie Tèsneuzik bekend in heel His en weet het publiek zijn weg te vinden naar de pronkzittingen.
Zowel voor bezoekers als artiesten geldt er een minimum leeftijd van 18 jaar.

Doelstelling voor de artiesten

De artiesten, samen met de toneelmeesters, presentator, technici, overige medewerkers en bestuur zijn ieder verantwoordelijk voor zijn of haar aandeel tijdens de zittingsdagen.
Ieder dient er zich terdege van bewust te zijn, dat datgene er gebracht wordt, zo te brengen dat er geen mensen of instanties zich gekrenkt kunnen voelen. Het moet humor blijven, waarbij zeker namen genoemd kunnen en mogen worden doch enkel in positieve zin.
Ook schuttingwoorden c.q. steken onder de gordel dienen te worden vermeden in het belang van het voortbestaan van de pronkzitting “De Rooie Tèsneuzik”.

Vignet en huisstijl

logo

Het vignet is een vrolijk gezicht met een petje en natuurlijk unne Rooie Tèsneuzik. Het vignet is in de huiskleur van de Tèsneuzik: rood.
Het vignet is ontworpen door Janny Vos.

Al meer dan 100 voorstellingen

Na aanvankelijk begonnen te zijn met twee voorstellingen per jaar, werd dit al snel verhoogd naar drie.
In 2003 werd de 50ste pronkzitting gehouden. Dit is gevierd tijdens een Brabantse middag met ton proaters en Brabantse liedjes. Alle artiesten en medewerkers hebben als symbool hiervoor een speldje met 50 erop gekregen.
Sinds 2003 worden er zelfs vier pronkzittingen per jaar gehouden. Deze zijn verdeeld over twee weekenden. En door de blijvend stijgende vraag naar kaartjes is in 2014 de donderdag voorafgaand aan het tweede weekend toegevoegd en zijn er dus maar liefst vijf voorstellingsavonden. 
In 2015 werd de 100e pronkzitting gehouden. Dit is gevierd met een uitje naar Inspiration Point in Valkenswaard. 
Inmiddels staat de teller op ruim 130 uitvoeringen.

Liedjes

In de loop der tijd zijn er diverse speciale Rooie Tèsneuzik liedjes gemaakt. Twee zijn er echter bekend geworden in de loop der jaren omdat ze ieder jaar weer gezongen worden. Met ’t is gedaon sloten de artiesten jarenlang de pronkzitting af. Deze werd altijd gevolgd door ’t Amelseind waar de roots van de Tèsneuzik bezongen worden. Met ’t Amelseind wordt nog altijd iedere pronkzittingsavond afgesloten.